marți, 1 aprilie 2008

Ziua Pacalelilor

o data pe an, pe 1 aprilie, toata lumea incearca sa-i fraiereasca pe ceilalti si isi fac un titlu de glorie din asta. de ce? chiar avem nevoie de o zi speciala in care sa pacalim? oare nu mintim tot timpul? trebuie s-o facem si cu surle si trambite?
deja suntem atat de obisnuiti sa mintim incat unii o fac involuntar. mintim parintii spre binele nostru, mintim prietenii ca bluza sta superb, ca cerceii sunt geniali etc. astea sunt minciuni oarecum inocente (daca putem folosi oximoronul asta). dar mintim persoana care ne iubeste ca sa scapam cu fata curata, mintim sefii, ne mintim pe noi. parerea mea este ca asta e cel mai grav - sa te minti pe tine. care e scopul? crezi ca iti faci viata mai usoara? ei bine nu. degeaba incerci sa te convingi ca nu mai simti nimic pentru un fost...sau ca inca mai simti ceva pentru altul...sau ca maine totul o sa fie bine. nu e asa si tu stii...eu stiu...noi toti stim. atunci de ce?
sunt o optimista incurabila dar...ce e optimismul? nu cumva mai presus de toate e o mare minciuna? ma conving ca maine o sa termin proiectul la analiza datelor. nu e asa. imi spun cu toata convingerea ca l-am uitat pe X...nici asa nu e. imi spun ca Y vorbeste serios cand spune ca ma place. ei bine...wrong again. pe de alta parte, daca nu ne spunem lucruri frumoase si nu ne autoconvingem sa le credem nu avem puterea sa trecem mai departe. cred ca asta inseamna...all in all...ca suntem slabi si lasi. nu putem sa infruntam realitatea asa ca ne cream noi o realitate tapetata cu roz si bazata pe minciuni pe care le credem. o fi bine?

Un comentariu:

Gaelex spunea...

Pe vremuri, in timpurile romanilor, aia ai lui Cezar, Traian si altii, prima zi a noului an era 1 Aprilie. Dar s-a dat o decizie ca prima zi a noului an sa fie 1 Ianuarie. Cei care au fost suparati de aceasta decizie au fost ironizati in bloc si li s-a facut urmatoarea gluma: li s-a pus pe spate, fara ca ei sa stie, o foaie cu un peste desenat. De unde in franceza pacaleala de 1 Aprilie se numeste acum poisson d'Avril.
Minciuna nu este decat o neacceptare a realitatii.